Έλεγχος Βάρους Βρέφους

 1. Βάλτε μόνο γάλα στο μπιμπερό (όχι χυμούς ή άλλα υγρά).
 2. Ξεκινήστε να δίνετε γάλα, νερό ή χυμό με το ποτηράκι από την ηλικία  των 9 μηνών. Ο απώτερος σκοπός είναι να καταργήσουμε τελείως το  μπιμπερό, περίπου στην ηλικία  των 15 μηνών.
 3. Μέχρι 1 έτους το παιδί μπορεί να πίνει μέχρι 80 cc χυμού την ημέρα.  Άνω του 1 έτους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150  cc την ημέρα.
 4. Προτείνετε ποικιλία φρούτων, λαχανικών, κρέατος και ψαριού στο  παιδί.
 5. Αποφύγετε τα τσιπς, πατατάκια, τις τηγανητές πατάτες, τα γλυκά.
 6. Μην ταίζετε το παιδί από το δικό σας πιάτο.
 7. Μην αφήνετε το παιδί να παίρνει το μπιμπερό με το γάλα ή το ποτηράκι με το χυμό στο κρεβάτι ή να το έχει συνέχειαμαζί του (π.χ. στο καρότσι κατά τη διάρκεια της βόλτας). Γενικά είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να ταίζουμε το παιδί ανάμεσα στα προκαθορισμένα γεύματα.
 8. Μην πιέζετε το παιδί να φάει. Οταν το παιδί αρχίζει να παίζει με το φαγητό ή να το φτύνει, αυτό σημαίνει ότι είναι πλέον χορτάτο.
 9. Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μέσο για να ηρεμείτε το παιδί όταν κλαίει, ούτε βέβαια ως κίνητρο για να για να έχει «καλή» συμπεριφορά.
 10. Η σωματική άσκηση αρχίζει νωρίς.
 11. Ενθαρύνετε το παιδί να παίξει στο πάτωμα πάνω στο χαλί, να μπουσουλήσει, να περπατήσει, να τρέξει, να σκαρφαλώσει, να εξερευνήσει το χώρο. Όλα αυτά είναι πιο εύκολα όταν έχουμε φροντίσει ώστε ο χώρος στον οποίο κινείται το παιδί είναι ασφαλής για την αποφυγή ατυχημάτων.
 12. Δώστε τη ευκαιρία στο παιδί να έλθει σε επαφή με άλλα παιδιά. Το κοινό παιγνίδι και οι αλληλεπιδράσεις θα το κάνουν περισσότερο δραστήριο και κινητικό.
 13. Όχι τηλεόραση πριν την ηλικία των 2 ετών. Υπενθυμίστε τα παραπάνω σε όλους σε όσους ασχολούνται με τη διατροφή του παιδιού σας.
Advertisements